Vláda prodloužila nouzový stav

27.12.2020 17:27

Vláda rozhodla, že nouzový stav v České republice, vyhlášený kvůli pandemii koronaviru SARS-CoV-2 bude platit prozatím do 22. ledna 2021. Rovněž vláda rozhodla o zpřísnění přijatých krizových opatření s ohledem na přechod do stupně 5 protiepidemického systému PES, k němuž dojde v neděli 27. prosince.
Současně s prodloužením nouzového stavu vláda prodloužila platnost všech dosud přijatých krizových opatření do 26. prosince včetně. Přikročila pouze k několika dílčím úpravám v souvislosti s vánočními svátky. Provozovny maloobchodního prodeje a služeb budou moci mít otevřeno na Štědrý den do 12 hodin, výjimku ze zákazu provozu na svátky budou nově mít i půjčovny a servisy sportovního vybavení, lyžařské školy, infocentra, parkoviště a parkovací domy v lyžařských areálech a také provozovatelé lyžařských vleků. Vláda dala také výjimku ze zákazu nočního vycházení pro účastníky půlnoční mše 24. prosince, a to do dvou hodin do rána.

Od 27. prosince přejde Česká republika do 5. stupně PES. Vláda proto schválila odpovídající přísnější opatření, která mají platit až do 10. ledna 2021. V důsledku toho byl opět prodloužen noční zákaz vycházení, který bude nově začínat ve 21 hodin. Ve stejnou dobu budou muset zavřít všechny prodejny a služby včetně výdejních okének, přičemž vláda opět přikročila k jejich výraznému omezení, budou povoleny opět jen vymezené základní druhy prodávaného zboží a poskytovaných služeb.